Aceasta reteta o
prepara mereu bunica mea in perioada
sarbatorilor de iarna insotita cu mamaliga si muraturi, e delicioasa,
mmm... chiar imi era dor. Deci, folosim
doar maruntaile (inima, plaminii si ficatul) de porc fara a adauga carne, se face foarte simplu dar conteaza mici detalii si sa
aveti rabdare cu toate etapele de preparare, si rezultatul e extraordinar de
bun.
Eu am folosit:
O inima intreaga
1,5 kg. ficat
1.5 kg plamini
3 ceape mari
3 morcovi medii
12 catei de usturoi
250 ml vin rosu de casa (dar puteti folosi si vin
alb si din comert)
Ulei, sare, piper, frunza de dafin
Pasi de urmat:
Am spalat inima si ficatul, le-am tinut in apa rece pentru 2 ore, le-am
uscat si le-am taiat in bucati medii.
Plaminii ii spalam, ii fierbim in apa sarata cam 1
ora, ii scurgem apa si ii lasam sa se raceasca.(Eu prefer sa fierb plaminii in
prealabil fiindca nu ramin atit de moi cind sunt gata.)
Intr-un ceaun sau intr-un vas cu un fund mai gros,
turnam uleiul cam 100-120 ml. si adaugam carnea.
Acoperim cu capac si lasam sa se coaca 15-20 minute la
foc mare.
Adaugam frunza de
dafin, piperul macinat si amestecam. Punem la loc capacul si mai lasam 10-15
minute la foc mediu. Apoi adaugam sarea, amestecam, punem capacul dar sa nu fie
inchis de tot, cu o mica deschizatura sa iasa aburii. Cind scade supa lasata de
carne adaugam vinul, amestecam si din nou acoperim, dar nu de tot.
Cind apa si vinul
scade, adaugam ceapa taiata bucati medii si morcovul cubulete - amestecam usor.
Cind legumele sunt
coapte cam peste 10 minute, adaugam usturoiul tocat marunt, amestecam si
stingem focul, acoperim ceaunul si mai lasam 15 minute sa se amestece aromele.
Si iata ca este gata fripturica pe care eu o ador de
cind eram micuta. Servim friptura si alegem garnitura dorita: orez, mamaliga,
cartofi sau chiar muraturi. Pofta Buna tuturor!!!!
0 Comentarii:
Trimiteți un comentariu