Astăzi vă
voi arăta cîteva moduri de a aranja tacîmurile pentru o masă de sărbătoare sau pentru
o cină formală.
Începem cu cel mai simplu mod, care îl
putem folosi și zi de zi în familie:
Acest exemplu este bun în cazul în care nu sunt ciorbe sau supe la masă,
în caz contrar se va folosi un bol adînc peste platou (dacă supa se va servi la
masă) și alături de cuțit vom plasa lingura (ca în imaginea de mai jos).
În a doua
imagine, se presupune faptul ca vor fi
servite mai multe feluri, adică platoul care este pe masă nu se va folosi, fiecare fel va fi adus în un talger propriu,
porționat deja.
După cum ați observat din poză, șervețelul de
pînză (1) se va pune mereu în stînga platoului (alături de furculiță și nu sub
ea), în partea dreaptă de sus se vor poziționa paharele. Paharul pentru vin
roșu (2) este de obicei cel mai bombat, adică cu o cupă mai largă și cu
piciorul mai înalt, paharul pentru vin alb (3) are o cupă mai mică și piciorul
mai scund, paharul pentru apă (4) este o
emigmă și astăzi pentru mine încă, diferite surse ne prezită acest pahar
diferit, unii ne zic că trebuie să fie fără
picior, alții ca trebuie să fie mai înalt decît cel pentru vin. La cinele la
care am fost invitată eu, paharul pentru apă era fără picior sau cu un picior
scund însă cu o cupă destul de mare. Lingura pentru ciorbă/supă (5) va fi pusă
mereu în dreapta platoului, după cuțit (6), care va avea partea tăioasă spre
platou. Cît privește tacîmurile pentru desert furculița (8) și lingurița (9)
vor sta în partea de sus a platoului, în sens invers unul față de celălalt.
În următoarea imagine vedem o modalitate mai complexă de a
poziționa tacîmurile. Au fost adăugate furculițele și cuțitele pentru salată și pește (se
folosec de obicei în restaurante de lux) dar și farfuria și cuțitul pentru
pîine și unt, aceasta ultima se folosește pentru dejun dar nu și pentru cină.
A Șervețel
B Farfuria de serviciu (rămîne mereu curată pe
masă, nu se folosește)
C Bol sau o farfurie pentru supă
D Farfurie pentru pîine și unt cu cuțit pentru
unt
E Pahar pentru apă
F Pahar pentru vin alb
G Pahar
pentru vin roșu
H Furculiță pentru pește
I Furculiță de serviciu (pentru restul
felurilor)
J Furculiță pentru salată
K Cuțit de
serviciu
L Cuțit pentru pește
M Lingură
pentru supă
N Lingurița
pentru desert și Furculița pentru tort.
Alte
curiozități despre tacîmuri:
Uneori, lingura și furculița pentru
desert se așează chiar lîngă farfurie, de o parte și de alta a acesteia.
Cuțitul pentru unt este mai scurt și se
pune mereu pe farfuria pentru unt, în stînga ta.
Prioritate la așezat (cît mai spre
dreapta sau mai spre stînga) au mereu tacîmurile pentru aperitive.
Furculița pentru pește are trei dinți
(dar lați) iar cuțitul este curbat la unul dintre capete, ambele se așează
înaintea tacîmurilor pentru felurile principale.
Iată două
moduri diverse și rafinate de a aranja o masă:
Sper că am
prezentat o informație interesantă, complexă și necesară tuturor (măcar pentru
o dată în viață). Data viitoare revin cu informație despre fețe de masă și
șervețele.
Să aveți un week-end frumos, pupici!!!
inca o informatie importanta,bineinteles ca acasa nu punem toate tipurile de cutite si furculite la masa de zi cu zi,insa necesar sa stim toate tacimurile ca sa nu rosim cind participam la un eveniment important!!!!bravoooooooooo,scumpa mea
RăspundețiȘtergere