Astăzi vom
atrage atenția asupra folosirii corecte a paharelor. Sinceră să fiu cu cîtva timp în urmă la o
cină mai formală, chiar nu știam că vinul alb și negru au pahare speciale, dar
bine că m-am uitat în jur și am făcut ceea ce faceau toți. Îmi era jenă și am
hotărît să fiu pregătită pentru data viitoare.
Pentru a scri acest articol am folosit
mai mult surse și din această cauză vor fi anumite neclarități, care le voi
expica mai tîrziu.
În imaginea de mai jos sunt prezentate
paharele care sunt folosite în mod standart la orice prînz sau cină formală,
dar deasemenea și modul corect în care ar trebui servită băutura.
1. Apă- pahar cu corp plin și picior scund. Țineți paharul
de picior pentru a-i păstra răceala.
2. Coniac- degustator de coniac. Rotiți paharul între ambele
mîini, apoi cuprindeți cupa cu o mînă – încălzirea paharului relevă buchetul
coniacului.
3. Vin alb- pahar ușor mai mic, cu o cupă mai largă pentru a
reține buchetul. Țineți paharul de picior pentru a-i conseva răceala.
4. Vin roșu de Burgundia și Pinot Noirs- o cupă mai largă
pentru ai releva complexitatea. Paharul este puțin mai înalt decît cel pentru
vin alb.
5. Șampania- un pahar îngust prelungit care reduce suprafața
și împiedică bulele să se disipeze.
6. Vinul roșu- cel mai mare dintre paharele de vin. Țineți
paharul la baza cupei acolo unde se întîlnește cu piciorul.
O altă sursă ne oferă o informație mai amplă despre care sunt paharele folosite și pentru alte băuturi, în afară de vinuri.
1.Pahar pentru apă
2.Pahar pentru alb
3.Pahar pentru roșu
4. Pahar pentru Sherry
5.Pahar pentru țuică
6.Pahar pentru lichior
7.Pahar pentru șampanie (cupă)
8.Pahar pentru șampanie (flute)
9.Pahar pentru bere
10.Pahar pentru coniac
11. Pahar pentru whisky
(tumbler)
După o sursă americană, paharele trebuie folosite în maniera următoare:
1.Pahar pentru
lichior
2.Pahar pentru Sherry
3.Pahar pentru
șampanie
4.Pahar pentru apă
minerală
5.Pahar pentru bere
6.Pahar pentru vin
rozaliu
7.Pahar pentru
șampanie 2
8.Pahar pentru vin de
Burgundia
9.Pahar pentru vin
roșu de masă
10. Pahar pentru vin
alb de masă
11.Pahar pentru
Rheinwein (vin)
12.Pahar pentru vin
(desert)
13.Pahar pentru coniac
14. Pahar pentru whisky
15. Pahar pentru vodka
16.Pahar pentru apa
plată sau suc
17. Pahar pentru
șampanie 3
18. Pahar pentru
lichior 2
19.Pahar pentru
Martini
20.Pahar pentru
Cocktail
21.Pahar pentru Grog
(băutură alcoolică din coniac sau rom)
22.Pahar pentru ceai
sau punch
Toate 3 surse ne prezintă 3 pahare diverse
pentru a servi apa, nu e greșit fiindcă în situația cînd stăpîna casei
foloseste un set complet de pahare, toate vor fi identice ca stil, va fi
diversă doar marimea. În situția cind se vor folosi seturi diferite, se va ține
cont de marimi, dar nu și de aspect (cu picior sau fără).
Sigur că ar fi ideal să știm cînd să folosim aceste
pahare, dar nu cred ca e obligatoriu, însă e necesar să cunoaștem paharele de
tip standat cum ar fi: cele pentru apă, vin alb, vin roșu, șampanie, coniac și
țuică, fiindcă acestea sunt băuturile servite de regulă la mesele noastre.
Sper că v-a fost interesantă
informația prezentată mai sus și vă va fi de ajutor în organizarea seratelor
dvs.
Să aveți o seară
frumoasă!!!
informatie utila pentru noi gospodinele...multumim mult,scumpa mea si sunt in asteptarea unor noi informatii si recete din partea ta
RăspundețiȘtergerecu multa placere Taniusa, ma voi stradui sa postez cit mai multa informatie utila si retete gustoase!!!
RăspundețiȘtergere