Să aranjăm corect tacîmurile


    Astăzi vă voi arăta cîteva moduri de a aranja tacîmurile pentru o masă de sărbătoare sau pentru o cină formală.
    Începem cu cel mai simplu mod, care îl putem folosi și zi de zi în familie:

    Acest exemplu este bun în cazul în care nu sunt ciorbe sau supe la masă, în caz contrar se va folosi un bol adînc peste platou (dacă supa se va servi la masă) și alături de cuțit vom plasa lingura (ca în imaginea de mai jos).

    În a doua imagine, se presupune  faptul ca vor fi servite mai multe feluri, adică platoul care este pe masă nu se va folosi,  fiecare fel va fi adus în un talger propriu, porționat deja.
   După cum ați observat din poză, șervețelul de pînză (1) se va pune mereu în stînga platoului (alături de furculiță și nu sub ea), în partea dreaptă de sus se vor poziționa paharele. Paharul pentru vin roșu (2) este de obicei cel mai bombat, adică cu o cupă mai largă și cu piciorul mai înalt, paharul pentru vin alb (3) are o cupă mai mică și piciorul mai scund, paharul pentru apă (4)  este o emigmă și astăzi pentru mine încă, diferite surse ne prezită acest pahar diferit, unii ne zic că trebuie să fie fără  picior, alții ca trebuie să fie mai înalt decît cel pentru vin. La cinele la care am fost invitată eu, paharul pentru apă era fără picior sau cu un picior scund însă cu o cupă destul de mare. Lingura pentru ciorbă/supă (5) va fi pusă mereu în dreapta platoului, după cuțit (6), care va avea partea tăioasă spre platou. Cît privește tacîmurile pentru desert furculița (8) și lingurița (9) vor sta în partea de sus a platoului, în sens invers unul față de celălalt.

    În următoarea imagine vedem o modalitate mai complexă de a poziționa tacîmurile. Au fost adăugate furculițele  și cuțitele pentru salată și pește (se folosec de obicei în restaurante de lux) dar și farfuria și cuțitul pentru pîine și unt, aceasta ultima se folosește pentru dejun dar nu și pentru cină.

    A    Șervețel
    B    Farfuria de serviciu (rămîne mereu curată pe masă, nu se folosește)
    C    Bol sau o farfurie pentru supă
    D    Farfurie pentru pîine și unt cu cuțit pentru unt
    E    Pahar pentru apă
    F    Pahar pentru vin alb
    G   Pahar pentru vin roșu
    H   Furculiță pentru pește
    I    Furculiță de serviciu (pentru restul felurilor)
    J    Furculiță pentru salată
    K   Cuțit de serviciu
    L   Cuțit pentru pește
    M  Lingură pentru supă
    N   Lingurița pentru desert și Furculița pentru tort.

Alte curiozități despre tacîmuri:
    Uneori, lingura și furculița pentru desert se așează chiar lîngă farfurie, de o parte și de alta a acesteia.
    Cuțitul pentru unt este mai scurt și se pune mereu pe farfuria pentru unt, în stînga ta.
    Prioritate la așezat (cît mai spre dreapta sau mai spre stînga) au mereu tacîmurile pentru aperitive.
    Furculița pentru pește are trei dinți (dar lați) iar cuțitul este curbat la unul dintre capete, ambele se așează înaintea tacîmurilor pentru felurile principale.
    Iată două moduri diverse și rafinate de a aranja o masă:


    Sper că am prezentat o informație interesantă, complexă și necesară tuturor (măcar pentru o dată în viață). Data viitoare revin cu informație despre fețe de masă și șervețele.
     Să aveți un week-end frumos, pupici!!!









1 Comentarii:

  1. inca o informatie importanta,bineinteles ca acasa nu punem toate tipurile de cutite si furculite la masa de zi cu zi,insa necesar sa stim toate tacimurile ca sa nu rosim cind participam la un eveniment important!!!!bravoooooooooo,scumpa mea

    RăspundețiȘtergere

 
  • © 2012-2013 Designed by Divdic Gheorghe